Тема: Чи реально мерч працює як реклама - хто вже мав досвід?

Маємо суперечку з відділом маркетингу. Вони хочуть вкласти значну частину бюджету у футболки та чашки з нашим логотипом, щоб роздавати ключовим клієнтам та партнерам. Я ж вважаю, що це гроші на вітер і застарілий метод. Минулого року ми робили брендовані блокноти, то я їх потім бачив у смітниках або забутими на столах після конференцій. Хто реально заміряв ефект від такої роздачі? Чи це просто іміджева іграшка, яка не приносить нових замовлень, а тільки з'їдає ресурси фірми?

2

Re: Чи реально мерч працює як реклама - хто вже мав досвід?

Тут все залежить від того, що саме ви даруєте і якої воно якості. Якщо це дешевий пластик чи синтетика, то це дійсно антиреклама, яка тільки дратує. А от якісний функціональний текстиль працює роками. Ми робили худі для постійних клієнтів з IT-сектору. Так от, я регулярно бачу їх у цих худі в місті, в кав'ярнях, навіть у сторіз в соцмережах. Це дає величезне безкоштовне охоплення аудиторії. Головне правило тут - річ має бути такою, щоб її хотілося вдягнути не тільки на дачу копати картоплю, а й вийти в люди.

3

З одягом якраз найбільше питань, бо складно вгадати з розмірами. Не будеш же кожного партнера запитувати про його обхват грудей, це якось дивно виглядає. Та й ціна помилки там вища, ніж у ручок. Мене ще дуже хвилює дизайн. Якщо наліпити величезний логотип на всі груди, то людина буде виглядати як живий рекламний щит. Сумніваюсь, що серйозні люди таке носитимуть у повсякденному житті. Як знайти той баланс, щоб і бренд було ідентифіковано, і річ виглядала стильно? Бо не хочеться, щоб наш одяг використовували в кращому випадку як піжаму.

4

Щодо розмірів, то зараз рятує мода на оверсайз. Він прощає помилки в підборі, тому ми брали універсальні L-XL, і вони сідали майже на всіх нормально. Стосовно дизайну, то епоха величезних логотипів на всю спину давно минула.
Зараз в тренді мінімалізм або художні принти, де логотип вписаний нативно. Ми робили маленьку акуратну вишивку на рукаві або бірку внизу виробу. Це виглядає дорого, стримано і не дратує власника.
Коли ми розробляли корпоративний мерч https://zapikanka.com/ Запіканка нам порадила звернути увагу на еко-сумки (шопери) з дуже щільної тканини, якщо боїтеся не вгадати з одягом. Це універсальна річ, розмір один (one size), а "час життя" такого контакту дуже довгий, бо люди ходять з ними в магазини щодня.
Якщо все ж наважитесь на футболки, то дивіться на щільність тканини - не менше 190 г/м2. Краще зробіть менший тираж, але преміальної якості. Одна крута футболка, яку людина носить рік, принесе більше користі бренду, ніж тисяча дешевих кепок, які розлізуться після першого дощу. Клієнти підсвідомо переносять якість подарунка на якість ваших послуг.
https://i.postimg.cc/tCTSkLhn/image.png

Я особисто пробував брендовані чашки для клієнтів і партнерів. Найважливіше - щоб друк був якісний і стійкий, тоді чашка реально живе на робочому столі місяцями. Наприклад, у MARK.HUB роблять яскравий UV-DTF друк, який не змивається після численного миття (https://markhub.com.ua/chashky/). Це дешевший і більш практичний спосіб, ніж футболки, особливо якщо не впевнені у смаках одержувачів.