Тема: Що робити, якщо хтось використовує мою торгову марку?

Виявив сьогодні повний клон свого магазину в інстаграмі. Використовують мою назву, логотип і навіть фотографії товарів постять ті самі. Маю офіційне свідоцтво на торговельну марку вже два роки. Хто стикався з таким нахабством, з чого починати боротьбу? Просто написати їм у дірект чи одразу готувати позов? Боюся, що клієнти почнуть купувати у них підробки і зіпсують мені репутацію бренду.

2

Re: Що робити, якщо хтось використовує мою торгову марку?

Спершу зробіть скріншоти всіх сторінок та посилань на цей акаунт. Можна зафіксувати це через сервіси скріншотів, щоб докази не зникли після вашої скарги. Тільки після фіксації пишіть претензію. Коли люди бачать номер свідоцтва ТМ, вони часто видаляють сторінку самі. Якщо ігнорують, кидайте скаргу в підтримку інстаграма через форму для власників прав. Соцмережі зносять такі профілі швидко, якщо є скан свідоцтва. Це набагато ефективніше, ніж просто просити їх по-хорошому в діректі.

3

Надіслав їм повідомлення, але вони заблокували мій профіль і продовжують крутити рекламу. Хвилює питання схожості до ступеня змішування, бо вони до назви додали одну цифру. Чи працює захист, якщо назва не ідентична на сто відсотків? Також вони зареєстрували схожий домен у зоні com.ua і перехоплюють мій трафік.
Хочу зрозуміти, чи реально через суд вимагати не тільки видалення сторінки, а й компенсацію за втрачений прибиток. Чи варто залучати юристів для складання листа, чи можна обійтися власними силами через реєстри? Боюся втратити час, поки вони збирають замовлення з моїх лояльних клієнтів.

4

Правова практика підтверджує, що захист працює навіть при частковій схожості назв, якщо споживач може їх сплутати. Це і є змішування, про яке ви питаєте. Самостійно боротися з доменами чи рекламою в Google Ads складно, бо там потрібні запити з посиланнями на статті законів.
Раджу не гаяти час на переписки, а одразу замовляти професійний захист прав на торговельну марку у фахівців. У Red Lawyers є великий досвід у конфліктах з клонами та кіберсквотингом. Можете вивчити алгоритм дій на їхній сторінці https://redlawyers.ua/yurydychni-poslug … oyi-marky/ де розписано, як готувати претензію та звертатися до суду. Юристи допоможуть заблокувати порушника та обґрунтувати суму збитків. Лист від адвоката діє краще за звичайні погрози.
Після повідомлення від профі порушники часто самі закривають проект, бо розуміють реальність штрафів.
https://i.postimg.cc/0yLK2hsN/image.png