1 (29.05.2026 11:53:32 отредактировано xtrance1991)

Тема: Хто працював з пластиковими трубами - як вони себе показують з часом?

Має бути заміна всіх комунікацій у квартирі. Сусід агітує за пластикові труби на воду та опалення, каже, що метал це минуле століття. Мене сильно бентежить їхня надійність у довгостроковій перспективі. Чув, що від гарячої води пластик починає деформуватися та провисати. Хто реально живе з таким розведенням хоча б років із десять. Як вони поводяться на стиках і чи не розсихаються з часом.

2 (29.05.2026 11:53:46 отредактировано 26081988)

Re: Хто працював з пластиковими трубами - як вони себе показують з часом?

У мене поліпропілен стоїть уже п'ятнадцять років на гарячій та холодній воді. Жодних проблем взагалі не було за цей час. Головний секрет довголіття криється у правильному монтажі. Якщо майстер перегріє стик паяльником, то внутрішній перетин звужується, а при недогріві паяння з часом потече. Для гарячої води обов'язково потрібно брати труби з армуванням скловолокном чи алюмінієм, тоді їх не крутитиме від температури.

3

Про армування зрозумів, буду шукати саме такі варіанти. А як бути з лінійним розширенням на довгих ділянках. У мене траса опалення йде через дві кімнати, це метрів вісім прямої труби. Кажуть, що без спеціальних компенсаторів труби може вирвати з кріплень при сильному нагріванні. Ще цікавить питання вибору бренду. Різниця в ціні між турками та європейцями величезна. Чи є сенс переплачувати за німецький або чеський пластик, якщо принцип пайки скрізь однаковий. Не хочеться купити дешевий матеріал, який через пару років пустить мікротріщини. Підкажіть, де краще брати, щоб не натрапити на підробку.

4

На восьми метрах прямої траси компенсатор обов'язковий, інакше армована труба піде хвилею та вирве кліпси зі стіни. Зазвичай роблять П-подібний компенсатор з куточків. Щодо брендів краще не економити, різниця в якості пластику колосальна. Дешевий поліпропілен смердить при пайці та швидко деградує.
Раджу брати перевірені марки типу Wavin або KAN. Знайти оригінальні матеріали можна через каталог https://b2b.teploarmatura.com/trubi-plastikovi/ там нормальний вибір комплектуючих. Компанія Теплоарматура працює безпосередньо з виробниками, тому ризик підробок мінімальний.
Для опалення бери фітинги з масивними латунними вставками, вони не тріскаються при затягуванні кранів. Перед пуском води обов'язково проведи обпресування системи підвищеним тиском.
https://i.postimg.cc/0N5KTM7K/image.png