Якщо говорити з власного досвіду, то для старту в садовому господарстві дуже важливо одразу обрати надійного постачальника, щоб не розчаруватися в перший же сезон. Я сам через це проходив: спочатку купував насіння і саджанці де доведеться — на ринках, у випадкових магазинах, інколи онлайн без перевірки. Результат був різний: частина насіння не сходила, саджанці приживалися слабко, а часу й сил витрачалося багато.
Зараз я більше ціную зручність і системний підхід. Важливо, щоб був великий вибір, зрозумілий опис сортів, рекомендації щодо висаджування і догляду. Саме тому я перейшов на онлайн-покупки й користуюся перевіреними сайтами. Один із них — https://plantika.com.ua/ Це магазин Plantika, який орієнтований на садівників і городників, а не просто на продаж товарів.
Там я замовляв насіння овочів, ягідні та плодові саджанці, а також супутні речі для догляду. Подобалося, що асортимент широкий — можна зібрати все для сезону в одному замовленні. Окремий плюс — поради: опис сортів адекватний, без «чарівних обіцянок», і легко зрозуміти, що підійде саме для твоїх умов.
Ціни цілком доступні, а доставка швидка, що для мене критично навесні. Тож якщо шукаєте зручний онлайн-варіант із нормальним вибором і людським підходом, раджу звернути увагу саме на такий формат.