Тема: Акупунктурні голки – чи можна використовувати для рефлексотерапії?

Хто в темі, підкажіть щодо рефлексотерапії. Зазвичай пишуть про масаж точок на стопах чи руках, але бачив інфу, що можна працювати і голками для сильнішого ефекту. Чи реально використовувати акупунктурні інструменти саме для зон рефлексотерапії, чи це зовсім різні методики? Хочу спробувати для зняття болю в попереку через точки на кисті, але стрьомно самому колоти без досвіду. Чи є сенс, чи краще просто давити пальцями?

2

Re: Акупунктурні голки – чи можна використовувати для рефлексотерапії?

Тут треба розрізняти поняття. Класична рефлексотерапія - це здебільшого механічний вплив, тобто масаж або сильний тиск. Але є напрямки типу Су-Джок або аурикулотерапії (вуха), де дійсно застосовують мікро-голки. Технічно це можливо, але вдома я б не радив починати з інвазивних методів без підготовки. Без знання анатомії і точної локалізації можна потрапити в судину або просто не отримати ефекту, плюс питання стерильності критичне.

3

Зі стерильністю зрозуміло, я б брав тільки одноразові в блістерах, кип'ятити старі точно не збираюсь. Просто пальцями іноді не вистачає сили протиснути точку, особливо якщо шкіра груба, тому й подумав про метал. Якщо все ж таки наважитись спробувати (обережно), то які саме інструменти для цього беруть? Бачив у продажу купу варіантів - різні довжини, діаметри, матеріали. Для роботи по зонах відповідності потрібні якісь спеціальні короткі, чи підходять звичайні корпоральні? Не хочеться взяти щось, що зробить тільки гірше.

4

Для роботи по системах відповідності (кисті, стопи, вуха) стандартні довгі варіанти для тіла не підходять - ними важко керувати на малій площі і це зайвий травматизм. Зазвичай використовуються дуже тонкі моделі діаметром 0.16-0.18 мм і довжиною робочої частини від 7 до 13 мм. Для початківців ідеально брати варіанти з направляючою трубкою, так ти контролюєш глибину і кут заходу, і це менш болісно.
Ще безпечніший варіант для рефлексогенних зон - це так звані "кнопки" або внутрішньошкірні мікроголки, які фіксуються пластиром і носяться певний час. Щодо інструментарію, то я зазвичай беру розхідники на Needle-Moxa, там є сертифіковані голки для акупунктури спеціально під Су-Джок та аурикулотерапію.
Вони мають правильну заточку і не рвуть тканини. Але пам'ятай залізне правило: після процедури все це добро треба утилізувати в твердий контейнер (наприклад, пластикову пляшку), а не просто кидати в смітник, щоб ніхто не поранився.
https://i.postimg.cc/rw9gF2FF/6732192662-golki-dlya-akupunkturi-jpg-needle.webp