1

Тема: П’яткова шпора болить зранку чи допоможуть ортопедичні устілки?

А хто стикався з п’ятковою шпорою, коли найбільше болить саме зранку після сну? У мене така ситуація вже кілька тижнів: перші кроки дуже неприємні, потім наче трохи розходжуюся. Почав читати про ортопедичні устілки, але не зовсім розумію, чи вони реально можуть допомогти, чи це просто популярна тема зараз. Чим вони відрізняються від звичайних устілок із магазину? Може, треба спочатку йти до лікаря, робити діагностику стоп, а вже потім щось підбирати?

2

Re: П’яткова шпора болить зранку чи допоможуть ортопедичні устілки?

Просто купити перші-ліпші устілки при болю в п’яті — це майже завжди помилка. Я вже проходив цей шлях. Брав різні варіанти у звичайних магазинах, але вони або взагалі нічого не змінювали, або створювали новий дискомфорт. Проблема в тому, що універсальна устілка не знає, як саме у тебе розподіляється навантаження.

3

У мене все почалося з ранкових кроків. Встаю з ліжка — і перші хвилини просто капець, ніби наступаю на голку. Потім трохи проходило.
Думав, що саме мине, але ні. На роботі теж почав відчувати, що ноги швидко втомлюються. Зробив устілки під себе, і стало набагато легше. Не скажу, що біль зник за день, але ходити стало приємніше, вже немає цього постійного очікування болю. Для мене головне було, що перестав мучитися після кожного ранку.

4

xtrance1991 пишет:

У мене все почалося з ранкових кроків. Встаю з ліжка — і перші хвилини просто капець, ніби наступаю на голку. Потім трохи проходило.Думав, що саме мине, але ні. На роботі теж почав відчувати, що ноги швидко втомлюються. Зробив устілки під себе, і стало набагато легше. Не скажу, що біль зник за день, але ходити стало приємніше, вже немає цього постійного очікування болю. Для мене головне було, що перестав мучитися після кожного ранку.

Якщо говорити з точки зору біомеханіки стопи, п’яткова шпора часто пов’язана не тільки з самою п’ятою, а й із тим, як розподіляється навантаження під час ходьби. Саме тому ортопедичні устілки можуть бути частиною комплексного підходу, але важливо, щоб вони були підібрані правильно.
Готові моделі з магазину зазвичай мають стандартну форму і не враховують індивідуальні особливості людини: тип стопи, можливий завал усередину або назовні, рівень навантаження протягом дня. Індивідуальна устілка створюється з урахуванням конкретної ситуації, тому вона може краще підтримувати стопу та допомагати зменшити зайвий тиск на окремі ділянки.
Я свого часу теж починав із простого пошуку рішення, але вирішив спочатку розібратися з причиною. У результаті робив діагностику і робив устілки у Footbalance, мені зайшов саме їх підхід не просто підібрати готовий виріб, а врахувати особливості стопи. Також корисним було почитати їхній матеріал про ортопедичні устілки при шпор https://footbalance.com.ua/ortopedychni … ovu-khodu/ Якщо біль повторюється регулярно, краще спочатку отримати оцінку спеціаліста, а вже потім вибирати спосіб корекції.
https://i.gyazo.com/39ed14fb27cfdac0c2d3c327c99eb8cd.png