1

Тема: Програмний продукт SAF-T UA

Коли я дізнався про нові вимоги щодо подання SAF-T UA, одразу зрозумів, що підготовку не варто відкладати. Починаючи з 2025 року великі платники податків повинні формувати електронний аудиторський файл відповідно до вимог ДПС, а надалі ці правила поступово поширюватимуться й на інших платників ПДВ. Саме тому я почав шукати рішення, яке дозволить автоматизувати цей процес, уникнути помилок і значно скоротити час на підготовку звітності. Програмний продукт SAF-T UA став саме тим інструментом, який допомагає швидко сформувати файл у необхідному форматі XML та привести бухгалтерські дані у повну відповідність до чинних вимог законодавства. Для мене важливо, що модуль працює відповідно до міжнародного стандарту Standard Audit File for Tax, адаптованого для України, а також враховує вимоги Податкового кодексу та нормативних документів Міністерства фінансів. Я більше не хвилююся, що під час податкової перевірки доведеться вручну збирати інформацію з різних джерел, адже система автоматично об'єднує всі необхідні дані. Програмний продукт дозволяє формувати повну інформацію про бухгалтерський облік підприємства, включаючи залишки, обороти, довідники контрагентів, продажі, закупівлі, основні засоби, господарські операції та інші показники, необхідні для проведення податкового аудиту. Особливо корисною для мене стала можливість інтеграції з різними обліковими системами. Продукт підтримує роботу з BAS, 1С, SAP, Microsoft Dynamics, SQL, Excel та іншими популярними платформами, що дозволяє використовувати його практично на будь-якому підприємстві без необхідності повної заміни вже існуючої системи автоматизації. Важливо й те, що перед формуванням остаточного файлу можна переглянути всі дані, перевірити правильність їх відображення та за необхідності внести коригування. Це значно підвищує якість звітності та дозволяє уникнути неприємних ситуацій під час перевірок. Я також оцінив можливість налаштування відповідності даних вимогам SAF-T UA завдяки механізму mapping. Це допомагає автоматично зіставляти інформацію з бухгалтерської системи зі структурою електронного аудиторського файлу без виконання складних ручних операцій. Для великих компаній особливо важливо, що модуль підтримує роботу з необмеженою кількістю організацій і користувачів, тому його можна використовувати навіть у великих корпоративних структурах. Не менш важливою перевагою стали регулярні оновлення програмного забезпечення. Законодавство постійно змінюється, тому впевненість у тому, що програмний продукт завжди відповідає актуальним вимогам ДПС, є надзвичайно цінною. Використовуючи цей інструмент, я суттєво скоротив час підготовки звітності, мінімізував ризик технічних помилок та зробив процес взаємодії з контролюючими органами більш прогнозованим. Для мене це не просто програма для формування електронного файлу, а повноцінний інструмент автоматизації податкової звітності, який дозволяє працювати швидше, точніше та впевненіше. Якщо підприємству необхідно впровадити SAF-T UA, налаштувати інтеграцію з існуючою ERP-системою або отримати професійну підтримку під час запуску, із цим допомагає компанія «Форт-БіТуБі» https://fortb2b.com.ua/ua/saf-t-ua/produkt-saf-t-ua/ , яка має багаторічний досвід автоматизації бізнес-процесів та впровадження сучасних програмних рішень. На власному досвіді переконався, що своєчасне впровадження програмного продукту SAF-T UA дозволяє не лише відповідати новим законодавчим вимогам, а й зробити бухгалтерський облік більш прозорим, автоматизованим та готовим до будь-яких податкових перевірок.